Regulile de deplasare în coloană

Regula 1

Ascultă indicaţiile conducătorilor de coloană. Pentru a asigura securitatea, circulaţia în coloană va fi dirijată de mareşali, îmbrăcaţi în tricouri roşii. Coloana va fi împărţită în grupe, conduse de mareşali. Trebuie să ţii cont de indicaţiile şi sfaturile conducătorului de coloană. De faptul cum se deplasează fiecare depinde ordinea întregii coloane şi sănătatea participanţilor.

Regula 2

Înainte de start controlează cu atenție bicicleta și echipamentul. Recomandăm să porți cască și mănuși. Asigură-te că ai verificat din timp și chiar înainte de start starea tehnică a bicicletei. Toate defectele vor putea fi eliminate pe Piața Marii Adunări Naționale.

Regula 3

Păstrează distanţa. Păstrează o distanţă suficientă pentru frânare şi manevre – minim 1m între bicicliști. Ţine minte că pe drumurile înguste coloana devine mai compactă, se reduce viteza şi sporeşte riscul de a cădea. Fii vigilent, dacă te deplasezi în mijlocul coloanei, cei din spatele tău vor întâmpina greutăţi la depăşire.

Regula 4

Menţine o viteză constantă. Nu depăşi şi nu te agita în coloană.  Coloana se va deplasa cu o viteză constantă. Nu încerca să ajungi în faţa coloanei, trebuie să înţelegi că Velohora nu e o competiţie! Un biciclist cu experienţă se deplasează uniform şi pe linie dreaptă fără mişcări bruşte. Este un semn de respect faţă de ceilalţi. Nu ţine de bunele maniere să roteşti ghidonul în toate părţile.

Regula 5

Previne despre acţiunile tale şi despre pericolul pe drum. Când te deplasezi în spatele unui coleg-biciclist, vizibilitatea e redusă. Aceasta înseamnă că vei observa o groapă sau o sticlă spartă la doar câţiva metri, dacă nu chiar când va ajunge sub roţile bicicletei tale. De aceea, conform regulilor nescrise, bicicliştii comunică unul altuia despre surprizele care-i aşteaptă pe drum şi despre acţiunile sale printr-un gest: “obstacol”, “frînare”,“cotire” (ridicarea mâinii în sus sau într-o parte) sau printr-un strigăt.

Regula 6

Nu frâna brusc. Cel, care se deplasează în spatele tău, practic la sigur se va tampona în cel, care a frânat brusc. El pur şi simplu nu reuşeşte să reacţioneze.

Regula 7

Nu ieşi pe contrasens sau pe trotuar. Pe banda inversă se vor deplasa automobilele, conform regulilor de circulaţie rutieră. Pe drum va fi loc suficient, de aceea, nu trebuie să ieşiţi pe trotuar. Respectaţi-i pe toţi participanţii la trafic, inclusiv pe pietoni.

Regula 8

Dacă nu eşti sigur pe propriile forţe, deplasează-te în spatele coloanei. Echipele familiale cu copii, în mod obligatoriu, se aranjează la capătul coloanei. Dacă transporți un copil pe bicicletă, atunci trebuie să ai un scaun special pentru el și să îl fixezi cu centurile de siguranță.

Regula 9

Rolerii și mareșali formează o coloană separată la sfârșitul celei principale – înainte de părinții cu copii.

Regula 10

Pe ultimii metri înainte de finiş nu ieşim în faţă. Velohora nu este o cursă, ci mişcare civilizată cu bicicleta. Participanţii ajung la finiş liniştit, urmând maşina poliţiei.

Spune-le prietenilor că participi la Velohoră!